Harde feiten, zachte oplossing
Gemiddelde ziekteverzuim in Nederland blijft stijgen, volgens ArboNed op basis van gegevens van afgelopen jaar. In 2018 was het gemiddelde verzuim 4,2 procent. In 2017 was het nog 3,8 procent, en een jaar daarvoor 3,5 procent. Ruim een derde van het langdurig verzuim heeft een psychische oorzaak. Begin dit jaar werd uit onderzoek van TNO ook duidelijk dat steeds meer werknemers burn-out klachten hebben.…
Dit bericht in het MT raakte me toen ik het las. En waarom? Ten eerste omdat mijn partner burn-out is geweest, met als gevolg dat hij effectief een kleine 3 jaar niet heeft kunnen werken. Het begon met kleine signalen zoals moeheid, nergens zin in, minder goed slapen, lastig met concentreren, weinig kunnen hebben, We schoven het samen maar op het pittige jaar dat we achter de rug hadden: de geboorte van onze zoon, de zorg voor onze dochter, het dagelijkse werk én de laatste loodjes van de eigenhandige bouw van ons huis. Pas later werd alles helder; bij de diagnose burn-out. De impact op hem, maar ook op ons was enorm. Voor mij persoonlijk betekende het 3 jaar lang op de automatisch piloot draaien. Ik deed alles alleen; kostwinner, gezin en huidhouding draaiende houden en de zorgen rondom mijn man. Achteraf besef je pas hoe intensief het was en hoe bijzonder het eigenlijk is, dat we inmiddels gezond, gelukkig en nog steeds als gezin fijn leven en genieten. Dus vanuit privé ervaringen raakt het me, dat er zoveel mensen langdurig, psychisch ziekt zijn, en dat de aantallen stijgen.
Want als je dit eens nader bekijkt, besef je dat dit verzuimcijfer van 4,2 % grofweg het volgende betekent:
- In heel 2018 waren er gemiddeld 7,8 miljoen werknemers ( zelfstandigen niet meegenomen) in Nederland volgens het CBS.
- Hiervan zijn dus 327.600 gemiddeld langer dan 6 weken ziek
- Van deze zieke medewerkers zijn dus net geen 110.000 langdurig uit het werkproces, waarbij de oorzaak psychisch van aard is.
- En als je uitgaat van het gemiddelde aan loonkosten op maandbasis van een werknemer, lees € 2933,- (zie CBS) en de uitval tijd voor deze langdurige psychische klachten ruim 7,3 maanden is, dan kost dit dus iets meer € 21.000 per medewerker. Oftewel 2,3 miljard euro op jaarbasis aan langdurig verzuim, psychisch gerelateerd. In Nederland.
- En dan hebben we het nog niet eens over de kosten ten behoeve van vervanging of de verzuimbegeleiding per medewerker….
En dat is heel veel geld (en een hoop emotionele impact, voor heel veel mensen).
Ten tweede raakt het bericht me omdat vanuit werkoptiek ook veel te maken heb gehad met het begeleiden van psychisch verzuim. Want als (interim) manager kwam ik altijd terecht in situaties waar een team, afdeling of locatie niet optimaal functioneerde. Hoog verzuim is hierin een standaard bij binnenkomst helaas. En keer op keer dacht ik bij de overdracht aan de nieuwe leidinggevende op het einde:
“Hoe gaaf zou het zijn als je meer aan de voorkant kunt werken, om dit te voorkomen? Om hier proactief aan bij te dragen? Een veilige en fijne werkomgeving creëren op voorhand voor jezelf en je team?”
En vaak kon ik dit al deels bewerkstelligen. Niet primair voor diegene die al met psychische klachten thuis zaten, maar wel voor die andere teamleden die de eerste signalen van langdurige stress tentoonspreiden, in woord en gedrag. Om samen uitval te voorkomen, stress te reduceren. Om hen en hun omgeving wel te behoeden voor de pijn zorgen en heftigheid van een burn-out situatie. Hoe? Door talentgericht te werken, te beginnen met goede afstemming, Mooie persoonlijke gesprekken, over hun behoeften én de aard van het werk en/of het team. Alleen al het feit dat ze zich gehoord en gezien voelen, door deze aandacht, geeft vaak al een eerste vorm van rust. En als je dan ook daadwerkelijk opvolging geeft aan eventuele afspraken die hier uit voortvloeien, dan is een eerste basis van vertrouwen in jou gelegd. Trek je dit verder, dan gaat het om vertrouwen krijgen in elkaar, als team, En zaken als rust, helderheid en plezier ervaren met elkaar. En dat kost tijd, maar levert wel een ontspannen werksfeer op, wat stress reduceert, burn-out voorkomt en nog mooier werkgeluk creëert.
En dit proces kun je nog enorm versnellen door inzicht te krijgen (samen met je medewerkers) wie welke innerlijke drijfveren heeft, welke mooie talenten hiermee gepaard gaan en hoe je deze kunt stimuleren en tot uiting kan laten komen in het dagelijkse palet aan taken van ieder. (De TMA methode leent zich hier als instrument uitstekend voor 😉 Dit vraagt van jou als leidinggevende zelfinzicht en kennis omtrent talentgericht leidinggeven. Maar dan krijg je wel beweging, plezier en topprestaties op de werkvloer. En draag je dus samen bij aan werkgeluk. Een uitstekende wijze om langdurig, psychisch verzuim te voorkomen. Fijner, leuker én goedkoper dan genezen 😉
Ps: Meer weten over talentgericht leiderschap? Let me know, ik deel graag mijn kennis bij een kop thee.
Wat zijn jouw talenten voor succes?
Ontdek wat voor talententype jij bent en welke talenten jou helpen voor rust in je hoofd, meer resultaat, groei en werkplezier?
“Ik voelde me echt verwend, even helemaal stil staan en aandacht voor mij alleen. Het op scherp zetten van mijn passie en kracht, het weer bewust inzetten van mijn talenten en oplossingen toepassen voor mijn valkuilen, gaf me de gezochte focus om actiegericht verder te kunnen met Yvori.”
Yvonne (www.yvori.nl)
“Voor jou als je toe bent aan echte duurzame verandering, dankzij de intensieve persoonlijke begeleiding. Een traject waarin je stappen zet om jezelf en je werkleven naar het volgende niveau te brengen.“
Marga