De vlag uit...

Gek? Ja, want hoe kun je nu blij worden van het feit dat jouw topmedewerker vertrekt?

 Het zit zo: Jenna heeft een mooi bedrijf met een klein team. Jenna had recent besloten om meer tijd en energie in andere vernieuwende projecten te steken. Dit betekende voor haar o.a. dat ze een aantal taken wilde gaan delegeren. Gelukkig was daar Harm, haar beste medewerker die al jaren prima werk leverde en had aangegeven dat hij wel meer op het gebied van verkoop wilde gaan oppakken. Precies iets wat Jenna zou willen delegeren en hoe fijn dat juist haar topmedewerker aangaf dit te willen oppakken? Zo gezegd, zo gedaan. Vol vertrouwen vroeg Jenna aan Harm om een globaal plan op te stellen, zodat ze samen konden kijken hoe ze de verkoop vorm konden geven op een manier die bij het bedrijf én Harm paste. Maar wat er ook gebeurde, Harm kwam niet met een plan.  Hij vervulde zijn rol uitstekend, maar ondanks het beschikbaar stellen van tijd om het plan te maken of het aanspreken en het bieden van een helpende hand, bleef de actie uit.

Tot de dag dat Harm met de mededeling kwam dat hij op zijn vrije dag een nieuwe aanvullende baan had: telefonische verkopen bij een van hun vaste klanten, Jenna stond paf “Wat gebeurt hier?” Ze begreep er helemaal niets van; Harm kon en mocht bij haar de verkoop zo oppakken, maar hier zat totaal geen actie op en nu ging hij het wel voor een ander doen? Jenna maakte het bespreekbaar, maar er kwam geen duidelijkheid voor beiden. Jenna begon te twijfelen aan Harm: hoe zit het met zijn loyaliteit? Was het misschien gewoon onkunde? Had hij misschien de capaciteiten niet? Waarom toonde Harm geen initiatief? Kortom, zij begon zich zorgen te maken ( en te ergeren). Dit was het tegenovergestelde van wat ze wilde bereiken: Jenna had zich tenslotte voorgenomen om meer ruimte te creëren, door taken te gaan delegeren en het omgekeerde gebeurde op het moment; ze deed nog steeds alle verkoop zelf én moest alert zijn op Harm. Tijd voor ondersteuning en zij schakelde mijn hulp in. De vraag was of we boven tafel konden krijgen wat Harm beweegt, hoe hij initiatief kon gaan tonen en of hij de juiste persoon was om de verkoop aan te delegeren.

Na een Talentensessie met Harm werd al vlot duidelijk wat Harm primair beweegt: afwisseling! En dat verklaarde exact waarom het niet allemaal zo liep als beiden gedacht hadden. Harm was na 5 jaar onbewust weer op zoek naar afwisseling en dus leek het hem logisch om als mogelijk vervolg lekker naar buiten te willen gaan, veel afwisseling. Maar wat hield hem tegen? Zijn sterke wil om een eigen onafhankelijke mening te vormen en zijn introversie. Mooie drijfveren, maar lastig als je wilt gaan verkopen, helemaal als je baas je gaat inwerken en zelf enorm extrovert is… Deze talenten maken Harm juist een top medewerker voor Jenna in zijn back office functie, maar blokkeerden in de verwachtte nieuwe “verkoop” rol.

Dus de conclusie was voor beiden dat de verkoop voorlopig bij Jenna bleef… Wel bleef het broeien bij Harm, de talentensessie had hem helderheid en nieuwe inzichten gegeven; hij wilde iets anders en heeft dit elders gevonden. En dit bood juist Jenna ruimte om haar team eens onder de loep te nemen en goed te kijken hoe zij een andere taakverdeling kon maken, om toch al het werk ( inclusief het delegeren van de verkoop) gedaan te krijgen, ook zonder Harm. En dat gaat lukken.

Dus de vlag gaat uit bij het vertrek van deze topmedewerker: Harm volgt zijn talenten en gaat een nieuwe afwisselende uitdaging elders aan, Jenna heeft een nieuwe medewerker (met ook verkoop “genen”) weten te vinden. En Jenna zelf kan meer tijd en energie gaan steken in het uitwerken van haar nieuwe ideeën. Winst voor iedereen.

Wat zijn jouw talenten voor succes?

Ontdek wat voor talententype jij bent en welke talenten jou helpen voor rust in je hoofd, meer resultaat, groei en werkplezier?

“Ik voelde me echt verwend, even helemaal stil staan en aandacht voor mij alleen. Het op scherp zetten van mijn passie en kracht, het weer bewust inzetten van mijn talenten en oplossingen toepassen voor mijn valkuilen, gaf me de gezochte focus om actiegericht verder te kunnen met Yvori.”

Yvonne (www.yvori.nl)

“Voor jou als je toe bent aan echte duurzame verandering, dankzij de intensieve persoonlijke begeleiding. Een traject waarin je stappen zet om jezelf en je werkleven naar het volgende niveau te brengen.“

Marga

Workshops

Project in beweging

1 op 1 traject

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.