Een simpele tip om uit je vicieuze cirkel van negativiteit te stappen

Herken je het gevoel dat je soms ook helemaal vastloopt? Aan alle kanten verneemt dat het niet gaat zoals je wilt, maar je komt niet uit je vicieuze cirkel van negatief denken? Je blijft ronddraaien en zwarte en grijze gedachten hebben, simpelweg: je piekert je letterlijk een slag in de rondte. Een heldere omschrijving van piekeren is dan ook dat jij je vooral focust op je eigen negatieve gevoelens en waarbij je telkens dezelfde negatieve ideeën, vragen, zorgen en gedachten herhaalt.

Het is duidelijk dat piekeren voortkomt uit je bezorgdheid over iets. Dit kan zijn dat je vastloopt in je werk, je onvoldoende financiën genereert, je klanten maar niet komen, je vooral dingen doet die je NIET wilt, je omkomt in dagelijkse sores in plaats rust ervaart om leuke dingen met je gezin te doen, kortom, voldoende zorgen om veelal te lopen piekeren.  Door te piekeren ga je telkens in je hoofd hetzelfde herhalen over wat je angst in boezemt en waarover jij je zorgen maakt. Door de herhaling van de vragen over de zorgen raak je eerder door je gepieker in een vicieuze cirkel, waarin telkens dezelfde negatieve gevoelens opdoemen. Piekeren als uitvloeisel van je zorgen maken is dan ook geen positieve situatie en het meest vervelende; het vreet energie ( weer iets om je zorgen over te maken, want moe zijn is het laatste wat je kunt gebruiken). Het stoppen met je zorgen maken, het doorbreken van je negatieve vicieuze cirkel  is niet zo eenvoudig. En toch kun jij dit zelf wel. Hoe dan? Je zult in shift in je mindset moeten gaan maken. Jouw denken en voelen bepaalt hoe jij jouw leven en situatie ervaart. JIJ bent de enige die hier verandering in kan brengen ook al is dit niet makkelijk. Velen wachten af tot er vanuit hun omgeving “iets komt” wat er voor gaan zorgen dat het vanzelf weer goed komt. Soms gebeurt dit in kleine mate ( een verlossend telefoontje over die nieuwe baan, een klant die ja zegt) maar vaak zijn dit maar tijdelijke oplossingen. Om zelf te leren hoe je jouw doemdenken  doorbreekt is essentieel. Je kunt namelijk leren om een ander mindset aan te nemen, Een eerste stap is ACTIE

Hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken, hoe moe je ook kan zijn: kom in actie. Dit kan op twee manieren:

1) Daadwerkelijk fysiek in actie komen; je gaat je lichaam in beweging zetten.

Je zult zo langzamerhand zelf vanuit alle media ook wel hebben meegekregen dat het wetenschappelijk bewezen is dat als we lichamelijk bewegen jouw lijf dit herkent als stress. De druk op het hart neemt toe en het brein registreert dit als de start van een gevecht of de behoefte om te vluchten (fight or flight reaction). Om jezelf en jouw brein te beschermen zal de proteïne BDNF afgescheiden worden. Dit BDNF heeft een beschermende en een regeneratieve werking op jouw geheugen en het werkt als een herstel knop. Exact de reden waarom we ons zo op ons gemak voelen en de wereld en onze gedachten helder en vaak rustiger  zijn na fysieke inspanning en jij je uiteindelijk ook gelukkig voelt. Daarnaast worden er op hetzelfde moment endorfine, een ander chemisch element, losgelaten in jouw brein. Het voornaamste doel van deze endorfine is volgens onderzoek het minimaliseren van het ongemak van de fysieke activiteit en leidt tot een licht, fijn gevoel.

Kortom, er is een heleboel gaande in jouw brein en het is behoorlijk wat actiever dan wanneer je zit. Dus lichamelijk in ACTIE komen werkt simpel en is effectief. ( en nee, je hoeft niet meteen zwaar aan het sporten, maar ook bewust met de hond gaan wandelen, boodschappen doen op de fiets of even een uurtje werken in de tuin zet dit proces in werking)

2) En je kunt mentaal in actie te komen.

Hoe lastig het ook is, ook door juist iets te gaan DOEN in mentaal opzicht, werkt de kracht van anders. Als jij ervoor kiest om letterlijk “even je gedachten te verzetten” door jezelf af te leiden, dan stap je uit je vicieuze negatieve denk cirkel . Dit doe je door te kijken op je actielijst. Iedereen heeft tenslotte altijd wel taken of activiteiten die nog openstaan: die ene klant na bellen, een mailing de deur uit doen, je boekhouding op orde maken, een marketingplan opstellen, de teksten van je website aanpassen, de trainingsinhoud op papier zetten, etc. Allemaal van die taken die je extra inspanning kosten en die je dus voor uitschuift, omdat jij je er niet toe kunt zetten nu… Door nu simpelweg 1 taak uit te kiezen en met jezelf af te spreken dat je deze NU gaat doen, houd je het simpel. Het mooie hiervan is dat als je eenmaal bezig bent, je geleidelijk aan voelt dat de woorden komen, dat het lukt, dat het je oplevert. Het geeft je voldoening. En dat maakt dat je groeit in je mindset; positiever, meer zelfvertrouwen en dat allemaal omdat je een simpele taak succesvol hebt afgerond. Iets, waar je zo tegen opzag, maar wat je hebt omgebogen tot een succes: omdat jouw telefoontje met die klant leidt tot een JA voor deelname aan je workshop, omdat je een inschrijving krijgt in reactie op je mailing, omdat je boekhouding aan kant is en de schade mee valt 😉 Of omdat……….. verzin maar eens wat het doel van jouw gekozen actie is en wat het succes zal zijn als je het NU doet.

Om je te helpen, houd ik af en toe een gratis ACTIEBOOST ochtend: online, virtueel, samen met anderen aan de slag om in de actie te komen. Voor de data kun je terecht op de Movishon facebook groep, volg me hier en ziet de info vanzelf voorbijkomen. Het zou leuk zijn als jij ook aansluit. Om je nog even lekker te maken, volgt nog even een reactie van een eerdere deelneemster. 

“Super stimulerend en doordat ik eindelijk een offerte nabel ronde deed, welke ik steeds uitstelde, heb ik zelfs al omzet binnen gehaald, aanrader!” 

Dus, doe mee en weet, je staat er niet alleen voor!

Wat zijn jouw talenten voor succes?

Ontdek wat voor talententype jij bent en welke talenten jou helpen voor rust in je hoofd, meer resultaat, groei en werkplezier?

“Ik voelde me echt verwend, even helemaal stil staan en aandacht voor mij alleen. Het op scherp zetten van mijn passie en kracht, het weer bewust inzetten van mijn talenten en oplossingen toepassen voor mijn valkuilen, gaf me de gezochte focus om actiegericht verder te kunnen met Yvori.”

Yvonne (www.yvori.nl)

“Voor jou als je toe bent aan echte duurzame verandering, dankzij de intensieve persoonlijke begeleiding. Een traject waarin je stappen zet om jezelf en je werkleven naar het volgende niveau te brengen.“

Marga

Workshops

Project in beweging

1 op 1 traject

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.